Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

DISSABTE VERD AL POBLENOU!!!!

Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’ Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou organitza la jornada Residu 0 i el reaprofitament al Poblenou 🌿

A més de parlaments sobre el malbaratament de recursos i gestió de residus, hi trobaràs parades de segona mà (roba) i d’iniciatives del barri relacionades amb el Residu Zero (Texans pel Clima, comissions de sostenibilitat de les escoles...), d' Apropem-nos i de la Xarxa d’Aliments del Poblenou (Xarxa de Suport Mutu del Poblenou) 💪

📆 DISSABTE 27.11.21, de les 10 a les 20h
📍 Plaça de Can Saladrigas

Dissabte 27/11, porta les teves coses per donar o vendre a la plaça de Can Saladrigas!
Si vols muntar paradeta, escriu-nos a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. abans del 25/11.
Farem també recollida d’aliments per a la Xarxa d’Aliments
 
Mercat 2a ma

25 N. Dia internacional contra la violència envers les dones

Benvolgudes, benvolguts,

La violència envers les dones és una realitat present en el dia a dia que no aconseguim eliminar..

Des del Grup de Dones de l'AVV, us convidem a reflexionar de la ma de la M.Carmen Romero López, profesora jubilada de literatura castellana, sobre la violència de gènere en la literatura. Ho farem amb la lectura comentada de vuit escrits que reflecteixen diferents formes de violència.

DIJOUS 18 DE NOVEMBRE A LES 18,30 h

ATENEU FLOR DE MAIG

Dr Trueta 195

Dia internaciona violencia dones

En lluita pel clima, la salut i la vida

Des de l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou ens sumem a la convocatòria i convoquem a les 11h a la rodona del Casino per anar a agafar el Metro a les Glóries.
 
 
 

Havaneres a la plaça Prim - Festa Major 2021

 Havaneres 2021
 
Des dels anys setanta cada any s'ha celebrat aquesta cantada d'havaneres en aquest indret tan acollidor de la plaça Prim. Segons recordava Huertas Claveria, és l'esdeveniment d'aquest tipus que més vegades s'ha celebrat en la ciutat de Barcelona. L'any passat, però per primera vegada no el vam poder celebrar a causa de la pandèmia. Ara tornem, amb moltes ganes i amb l'actuació del grup Ultramar.
Haurà de ser prenent les mesures adequades d'aforament per preservar les normatives anti-Covid. Si vols reservar la cadira o cadires, has de fer la inscripció.

Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou
 
 
Dissabte de Festa Major, dia 18 de setembre a les 18 h a la placeta Prim.
La normativa vigent anti-Covid ens exigeix recopilar les dades de les persones que assisteixin. Si vens acompanyat amb només un contacte n'hi ha prou.
 
Per poder assistir cal Clicar sobre aquest enllaç per omplir el formulari de sol·licitud.

Canvi de model, canvi de prioritats

Editorial revista El Poblenou, 114, juliol 2021

Les mobilitzacions contra el 22@ al Poblenou, incloent-hi el referèndum organitzat pel Nus, evidencien que no hi ha un consens entre bona part de la ciutadania i l'Administració a l'hora de plantejar els reptes de la ciutat i les mesures que comporten.

Per molta gent del barri el 22@ és el símbol de la gentrificació i l'especulació que fa dècades que transforma el barri. Però hem d’anar molt més enllà. L'AVV del Poblenou reivindiquem que el 22@ respongui a les necessitats del barri. Volem que l'habitatge sigui en tot cas públic i de lloguer, hem recordat que cal preservar el patrimoni, i hem reivindicat que es valori l’activitat econòmica diversa al Poblenou. Hem exigit que s'aturin nous hotels i estem a favor que la modificació definitiva del 22@ garanteixi una mobilitat sostenible. I també hem demanat que es garanteixi el finançament públic necessari per impulsar els projectes. Per tot això i per una participació ciutadana gairebé inexistent, vam demanar seure amb l'Ajuntament per trobar amplis acords.

Cal un canvi de model. Els problemes d'habitatge de la ciutat, la manca d'activitat econòmica diversa, la necessitat de frenar la gentrificació, la priorització d'uns barris amb criteris mediambientals..., no poden dependre de la iniciativa privada com ha estat habitual. Cal un acord entre administracions per fer uns pressupostos que avalin el canvi de prioritats. Necessitem canvis legals per fer-ho possible i més consens amb la ciutadania. El problema no és un pla urbanístic concret, encara que sigui tan important com el 22@, sinó que cal canviar les prioritats.

La transformació de la ciutat s'ha de fer amb més participació ciutadana. Moltes entitats estem fent arribar la queixa per la manca efectiva de participació. Cal establir instruments que permetin donar veu i capacitat d'incidència a les entitats, als moviments socials i a la ciutadania en general. I això passa en primer lloc per una informació àmplia i a l'abast de tothom. S’hauria d’haver destacat les millores que introdueix la proposta de modificació del 22@, els límits de modificació que hi ha i poder debatre a fons la capacitat d'introduir-hi millores. Però això requereix un esforç tècnic important, un lideratge del govern municipal i un govern del Districte que s'impliqui a fons en el que més afecta els nostres barris.

I finalment cal seguir treballant dins el barri per teixir els propis consensos. I fer-ho amb generositat i sense renunciar a la manera que cada espai tenim de treballar. Cal asseure'ns sempre que calgui, fugint de les posicions que defensen que el barri és sols d'una manera o que només hi ha una manera de defensar-lo. El Poblenou ha de ser de tota la gent que compartim carrers i places; de tota la gent que hi vivim, treballem o estudiem; de tota la gent que ha lluitat i de la que segueix lluitant; de tota la gent que alcem la veu i de la que no té possibilitat d'alçar-la.

Hi ha molta feina a fer. Seguirem treballant com a AVV amb compromís i assumint que tenim molt a dir, però també que molta altra gent és clau per aconseguir que el 22@ i tot allò que passa al barri ens faci avançar.

La Junta de l’AVVP

 

Prou improvisació

 
Pro improvisacio
 
 

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

 
 
Emergencia_climatica.jpg

Com bé saps, si no ho evitem, cada cop els episodis meteorològics extrems seran més freqüents (onades de calor, pluges torrencials, esclafits,...). Si vens, sabràs si el teu carrer pot quedar sota el mar en funció dels graus d'augment de la temperatura del planeta.

Us convidem a participar en aquest acte: Emergència Climàtica - Protegim el Poblenou.
Dilluns 31 a les 19h.
Inscripcions: https://participa.favb.cat/assemblies/comissiomediambient/f/2043/?locale=ca
Enllaç al debat: https://zoom.us/j/98534699028

 
 

Com gestionem els nostres residus?

Les escombraries del Poblenou
Què en saps? Qüestionari (amb sorteig d’un lot de productes ecològics): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd7Rstj_Gc6Bbt_pghZvvo5-_8-YrffvAztyXSOsl_YdkKShw/viewform?usp=sf_link
Debat: 14 d’abril 18’30h: https://8x8.vc/FAVB/FAVB-MEET-2021-03-2072

 

Escombreries 14 abril 2021
 

Urbanisme Tàctic

Urbanisme Tactic

Arriben notícies de discrepàncies entre Comuns i Socialistes amb relació a l’urbanisme tàctic https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20201005/483853348129/urbanismo-tactico-crisis-gobierno-barcelona.html Certament hi ha una incomprensió que no és de forma sinó més aviat manifesta una certa rigidesa conceptual sobre la ciutat. La ciutat es troba híper retolada, i no només els vials sinó tot el que els envolta. La ciutat està més grafitejada que mai. Els motius són molts i diversos, però lo tàctic, en el sentit de més intencional que fàctic, flueix per totes bandes. La publicitat n’és un exemple. Ja fa temps que els bars marquen el contorn de les seves terrasses amb pintura al paviment perquès una forma de perimetrar un ús. No veig gaire diferència entre això i una vorera pintada sobre l’asfalt. En els nuclis antics s’imposa la plataforma única per comptes de voreres elevades respecte als vials. A les cases es construeix amb panells “de quita i pon”, vaja de pladur que permet canviar la configuració de l’espai amb facilitat. Podem imaginar més pintura que la que adorna l’asfalt dels vials per regular el transit? Hi ha alguna cosa més tàctica que un semàfor? Abans que apareguessin aquests senyals lluminosos que avui ningú qüestiona es creia que només un guàrdia ficat en una mena de gàbia podia dirigir el transit perquè no esdevingués un caos. La tàctica en l’urbanisme sempre ha existit.

Però, més que urbanisme tàctic jo en diria urbanisme de transició. I no em cansaria d’explicar que la ciutat es troba en una transició que respon als canvis profunds que tenen lloc avui al món sencer. Anem cap a una ciutat digital i una ciutat verda i sostenible. Aquest destí és comú a totes les ciutats, i està en línia amb els criteris de reconstrucció de la UE per transitar cap a un nou model econòmic digital i ecològic. És la resposta intel·ligent a les crisis que ens estan escombrant com una seqüència de fronts de tempesta, i els que encara vindran al llarg dels propers decennis. El tacticisme d’algunes intervencions a l’espai públic poden ser més o menys encertades. Caldrà que els ciutadans també opinin i participin alhora de modular les solucions. Però el que no s’ha de fer és negar que la ciutat està transitant de model davant dels problemes i ineficiències que presenta ja de forma molt evident l’estructura i el funcionament d’un espai que va ser concebut fa més de 160 anys quan Cerdà va dibuixar l’Eixample. Si avui visqués Cerdà, amb tota probabilitat ho canviaria tot. I seria incomprès, com ja ho va ser quan va concebre la ciutat que tenim ara.

Salva Clarós

 

Comunicat sobre la aprovació inicial de la Modificació del Pla 22@

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha acordat avui l’aprovació inicial de la Modificació del Pla 22@ desprès d’un procés molt dilatat en el temps, quasi dos anys, en el que s’han fet molt poques reunions de la comissió Ampliada, encarregada de fer el seguiment del desenvolupament del Pacte “Cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible”, signat per l’Ajuntament, entitats socials, econòmiques i veïnals (nosaltres de forma crítica).

No tenim encara el document aprovat però de la nota de premsa i, per tant, des de la prudència de no haver pogut estudiar a fons, podem deduir que el document seguirà els criteris acordats a excepció d’un dels aspectes que les entitats veïnals hem insistit de forma constant: que l’increment d’habitatge fos habitatge públic i de lloguer.

Tot i l’increment d’habitatge protegit que descriu la nota de premsa, passa de 5.200 a 10.100, crida l’atenció que dels 7.800 nous habitatges només el 80% preveu que siguin protegits i el 30% de lloguer. El nombre d’habitatge lliure creix en 1.400.

Creiem que en una ciutat com Barcelona i en el nostre barri en particular on patim els efectes de l’especulació immobiliària més sagnants (desnonaments, gentrificació, preu habitatge, lloguers abusius,..), no té cabuda la construcció de nous habitatges que no siguin assequibles i públics, que permetin frenar els preus abusius.

Per això, volem manifestar la nostra total oposició a que el nou pla pugui facilitar les accions especulatives al barri. Avancem que quan disposem del document del pla aprovat presentarem les al·legacions pertinents i promourem una campanya al barri per aconseguir modificar el pla.

Junta de l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Setmana de prevenció dels residus

Saps que la setmana que ve es la setmana de prevenció dels residus?
Vols participar o compartir amb nosaltres les teves iniciatives?
#residuemnos  #poblenou
 
Setmana prevencio residus
Setmana prevencio residus2
 
 

ConnectHORT busca persones voluntàries i talleristes

ConnectHORT és un espai polifuncional creat entorn un hort comunitari on apropar-se i entrar en contacte tant amb la terra com amb altres veïns i veïnes, on es dicten tallers i cursos, s’organitzen esdeveniments o simplement es comparteix una tarda escapant del ciment. Especialment calorós aquesta època de l’any.

Recentment, estan incrementant la seva activitat cap a diferents àmbits i interessos heterogenis que el mateix col·lectiu decideix, submergint-se en activitats vinculades a la cultura, la bioconstrucció, l’educació, la sostenibilitat, la humanitat, la filosofia i l’art entre altres.

 

El pròxim dissabte 6 de juliol es reuniran a ConnectHORT des de les 10.30 fins a les 13.30 per tal de conèixer les diferents persones implicades i iniciar treballs a l’espai. A partir de llavors, es reuniran periòdicament cada dissabte i romandran oberts a totes aquelles persones que vulguin formar-ne part i conviden a tothom a sumar-se al seu equip de voluntaris.

Paral·lelament, busquen talleristes per compartir els seus coneixements a l’espai i tirar endavant les diferents activitats que es volen dur a terme. Per tot això, fan una crida oberta a voluntaris i talleristes els quals es poden posar en contacte amb ells al següent mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

Voluntarios ConnectHORT
 

Xerrada informativa i debat a la Favb - “Què és el moviment internacional Rebel·lió o Extinció?”

rebelioextincio03

 

 

L'Escola Veïnal de la Favb us convida a la xerrada informativa i debat “Què és el moviment internacional Rebel·lió o Extinció?”, que es farà el dimecres 19 de juny a les 19 hores a la seu de la Favb (Obradors, 10 baixos).

El canvi climàtic és cosa de totes i tots, veniu i participeu!!