Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Espai ACTIU VEÏNAL

El passat dimarts 19 de març es va celebrar la primera sessió de l’Espai Actiu Veïnal, una proposta de la Junta de l’AVV del Poblenou per obrir debats sobre temes que afecten al nostre barri i que creiem que han d’anar més enllà del posicionament de la Junta de l’entitat. I vam decidir començar per un tema d’actualitat i que està despertant un gran nombre de debats, tant a la vida del nostre barri com a les xarxes socials. Ens referim, efectivament, a la Rambla del Poblenou.

La reunió va començar amb una posada al dia de la situació per part de la Junta de l’AVV. Entre d’altres coses vam recordar que l’asfaltat de la Rambla s’ha fet en contra del criteri de la nostra entitat. Per una banda vam establir com a prioritària la regularització de la Rambla en el seu tram entre Taulat i passeig Calvell. Cal acabar l’accés de la Rambla fins la platja de forma coherent amb la resta del passeig i aprofitar per dignificar els nombrosos solars de l’entorn que serveixen com a aparcaments improvisats. Però si es volia fer una remodelació del paviment de la Rambla calia fer-ho amb consens amb tothom del barri i buscant fórmules imaginatives que tot i garantir la plena accessibilitat i el manteniment, mantinguessin una imatge de la Rambla com volem al barri. A la mateixa reunió es va recordar que fa 25 anys es va lluitar perquè el paviment de la Rambla no fos asfalt.

Per altra banda com a AVV hem expressat la preocupació per garantir la convivència de tots els usos actuals de la Rambla del Poblenou. Recentment el Districte ha expressat la seva voluntat, sense ni comentar-ho amb el moviment associatiu, de traslladar la fira d’artesans del primer dissabte de cada mes a la Rambla entre Pere IV i Diagonal. Rebutgem aquest plantejament, en primer lloc perquè creiem que cal fer compatible la presència d’artesans a la Rambla (tot i que sigui necessari un treball per garantir que la seva presència no sigui un problema) i en segon lloc perquè això pot obrir la porta a anar retallant els permisos per fer a la Rambla les activitats socials i festives habituals. El que cal és un debat profund sobre els usos de la Rambla del Poblenou. Un debat profund que tingui en compte que a la Rambla la gent ha de poder passejar, trobar-se, celebrar festes, compartir vida, comprar, prendre alguna cosa, reivindicar... i que, no ho oblidem, l’element que més distorsiona en aquests moments la possibilitat de compartir tots els usos a la Rambla és la presència massiva de terrasses de bars i restaurants. En aquest sentit cal un control més estricte del compliment de les normatives dels bars i prendre mesures per a posar fi a la proliferació. Per exemple no entenem la mesura de tancar al trànsit el tram de la Rambla del Poblenou entre Taulat i Fernando Poo si no és per garantir les terrasses d’aquells establiments.

I cal sobretot impulsar un procés participatiu que permeti posar en comú totes les visions de la gent del barri i que afronti tots els temes vinculats a la Rambla. En contra de l’actitud del Regidor de decidir unilateralment tots els temes vinculats a la Rambla, cal obrir un debat molt ampli. Un debat que inclogui aspectes com el paviment, el tractament del tram entre Taulat i passeig Calvell, els monuments al Doctor Trueta i al mossèn Pere Relats, els límits de les terrasses, les mesures per garantir la presència d’artesans, els problemes de sorolls fins a avançades hores de la nit... Des de l’AVV impulsarem, per tant mesures per conèixer les opinions dels veïns i veïnes sobre els usos de la Rambla i treballarem per fer, de forma coordinada amb la resta del moviment associatiu, mesures de reivindicació per garantir la Rambla que volem. La Rambla del Poblenou ha estat sempre el principal lloc de trobada i vida de la gent del barri. I així ha de seguir sent.

{jcomments on}