Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou
Centre de Barri Poblenou
Rambla Poblenou, 49, 1a planta
08005 Barcelona
Tel. 93 356 97 32
Comunicat de l’AVV del Poblenou sobre la situació de La FLOR DE MAIG
La recent ordre de tancament preventiu de les instal·lacions de l’Ateneu La Flor de Maig, i el desallotjament de totes les activitats de l’edifici pel risc d’enfonsament, revela un greu estat d’abandó de l’edifici per falta de manteniment per culpa de la inacció de la propietat i de l’Ajuntament, aquest com a llogater, primer, i després com a copropietari de l’edifici. Aquesta situació es ve denunciant fa temps tant per les entitats de l’Ateneu La Flor de Maig, com per l’AVV del Poblenou. Lamentem, doncs, que s’hagi arribat a aquesta situació extrema que implica, en aquests moments, la necessitat de reubicar provisionalment el conjunt d’activitats de l’Ateneu, i emprendre les obres de reparació de l’edifici al més aviat possible.
El patrimoni cultural, social i urbà de la històrica Cooperativa va ser reivindicat per l’AVV del Poblenou a finals del anys 70 del segle passat. En resposta, l’Ajuntament de Barcelona, acabada de recuperar la democràcia, va llogar una part de l’edifici per acollir l’actual Ateneu, continuador de la tradició associativa del moviment cooperativista obrer de començament del segle XX. Posteriorment, l’edifici fou incorporat al Catàleg del patrimoni arquitectònic historicoartístic amb el nivell C de protecció patrimonial. L’any 2000, l’Ajuntament de Barcelona va atorgar a l’edifici la qualificació urbanística 22@, desentenent-se de la petició ciutadana de recuperar aquell patrimoni per a la ciutat en la categoria d’equipament cultural. L’any 2012, el mateix Ajuntament decidí cancel·lar el contracte de lloguer amb el propietari, instant les entitats de l’Ateneu a desallotjar l’edifici. Cinc mesos després de ser clausurat, i en un clima d’intens malestar, veïns del barri van ocupar novament La Flor de Maig, reprenent les activitats de l’Ateneu. Aquest fet va forçar una rectificació per part de l’Ajuntament, que es va veure empès per la pressió popular a la compra i reobertura de l’Ateneu. Però només va passar a propietat municipal una part de l’edifici, la primera planta, continuant la resta en mans privades. Tot i que l’AVV, entre altres entitats del barri, va reclamar augmentar el grau de protecció patrimonial a Bé Cultural d’Interès Local (març de 2014), per facilitar la rehabilitació integral de l’edifici, ni l’Ajuntament en va fer cap cas, ni el propietari va complir amb les seves obligacions de manteniment.
Malauradament, en el passat mandat municipal, es va truncar el procés iniciat fa 35 anys per retornar el patrimoni de La Flor de Maig a la ciutat. La mala gestió del consistori ha conduït a la situació actual, posant en risc l’edifici i l’activitat de l’Ateneu Popular. Davant la crisi actual, l’Associació de Veïns del Poblenou exigeix a l’Ajuntament que intervingui expropiant definitivament el bé, i destinant la inversió necessària per a la rehabilitació integral, que permeti una ràpida represa de les activitats culturals i cooperativistes de l’Ateneu Popular La Flor de Maig.
L’AVV del Poblenou expressem també amb aquest comunicat el nostre suport als diversos col·lectius de l’Ateneu, i el compromís amb les accions que estiguin al nostre abast per tal de facilitar al més aviat possible la represa de l’activitat de l’Ateneu a la seva seu de La Flor de Maig.
Barcelona, 22 de febrer de 2016