Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

PER UN PLA D’ASSENTAMENTS REAL

El 31 de maig diverses entitats que treballem amb els assentaments que hi ha a Barcelona, i majoritàriament al Poblenou, ens vàrem reunir amb l’alcalde per mirar de trobar solucions a aquest greu problema. Alguns dels assistents ja vam manifestar la nostra preocupació perquè, pel que se’ns va dir, s’intuïa la prioritat de desallotjar més que no d’atendre les necessitats de les persones afectades.

Cinc mesos més tard se’ns presenta el Pla d’Assentaments Irregulars de Barcelona, carregat de bones intencions, que contrasten amb la realitat, que va per una altra banda. D’entrada, a la reunió amb l’alcalde se’ns va dir que al cap de quinze dies hi hauria una nova reunió amb les entitats que havíem estat convocades, i avui encara no s’ha fet.

Mentrestant els fets demostren la preocupació abans esmentada. El 27 de setembre són desallotjades 8 famílies galaicoportugueses del carrer Badajoz cantonada Bolívia. Els integrants d’aquestes famílies, prop de 40, amb nens escolaritzats al barri, han hagut de marxar i anar a altres llocs, alguns fora de la ciutat. El 4 d’octubre, 10 africans són desallotjats del carrer Dr. Trueta sense donar-los cap alternativa. El 30 d’octubre, 8 africans més són desallotjats del carrer Muntanya en circumstàncies semblants. En tots els casos se’ls avisa al matí per fer-los fora a la tarda, o com a molt se’ls avisa el dia abans, donant motius de seguretat. A aquesta problemàtica s’afegeix la de l’assentament del carrer Puigcerdà/Josep Pla, on viuen prop de 300 persones i que en aquests moments acull els que es queden sense sostre, tot i planar sobre les naus de l’assentament una execució d’enderroc impulsada per la propietat i el mateix Districte.

Constatem, un cop més, que aquestes persones no poden continuar vivint en les condicions de vida en què viuen. Tant per la seva dignitat com perquè no es deteriori la convivència cal buscar solucions de debò.

Davant d’aquesta situació exigim:

  1. Que es compleixi l’objectiu estratègic de l’Ajuntament de Barcelona, que en el punt 1,2 diu “Prioritzar l’atenció als col·lectius socials més vulnerables i persones en situació de dependència. Vetllar especialment pel benestar dels col·lectius més vulnerables: infants, adolescents, sense sostre, persones en situació de dependència, nouvinguts.”
  2. Que es doti de contingut real el Pla d’Assentaments Irregulars de Barcelona, amb pressupost i calendari, i es convoqui amb caràcter d’urgència les entitats que estem treballant en el sector per parlar amb els representants polítics de les diferents alternatives.
  3. Que parin les proclames excloents i discriminatòries d’alguns representants polítics de l’Ajuntament de Barcelona, que més que ajudar a buscar solucions al problema, provoquen l’enfrontament entre veïns.

 

Per a qualsevol aclariment podeu trucar a:

Montse Milà 675805440

Manel Andreu639258006

Quim Estivill 664718440

Xarxa de Suport als Assentaments

Novembre de 2012