Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

NOVA AMENAÇA DE DESALLOTJAMENT DE LA NAU DEL CARRER BADAJOZ

.Mani_Badajoz

 

COMUNICAT ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ I LES ENTITAS

IGUALTAT DE DRETS I D’OPORTUNITATS

Dilluns 25 de juliol hi ha prevista una manifestació pels carrers del Poblenou de suport als immigrants africans amenaçats pel desallotjament d’una nau del carrer Badajoz. La manifestació, que començarà a les 8 del vespre, sortirà de la plaça Tísner i acabarà a la rambla del Poblenou cantonada Ramon Turró.

Els drets de les persones són vulnerats en moltes ocasions. Drets que són administrats arbitràriament i de forma discriminada pels poders establerts, tant polítics com financers. El corrent racista i xenòfob que ens envaeix, alimentat per la crisi que ells mateixos han provocat, fa que els més febles siguin considerats culpables de la situació. El que cal és que totes i tots fem pinya contra els veritables culpables.

Al barri hi ha un col·lectiu de prop de 200 persones, la majoria procedents del Senegal, que viuen en diferents assentaments, pisos sobreocupats o naus industrials abandonades. Malgrat que fa més de tres anys que viuen aquí, la majoria no tenen papers i per a les administracions és com si no existissin. La seva subsistència depèn de la recollida i venda de ferralla, però cada vegada se’ls fa més difícil per la crisi de la construcció i per l’augment de les persones que viuen d’aquesta feina. La seva quotidianitat és realment dura, fruit del racisme institucional i social. Algunes d’aquestes persones són perseguides pel fet de no tenir papers i a vegades detingudes i internades al Centre d’Internament per a Estrangers de la Zona Franca. Malgrat aquesta realitat, la seva predisposició a integrar-se és molt alta. Moltes d’aquestes persones han assistit a classes de llengua i han participat en diferents activitats culturals que es fan al Poblenou. Reben ajut del veïnat i d’entitats del barri a través de la Xarxa de Suport als Assentaments, però resulta insuficient per cobrir les seves necessitats. Dos fets agreugen aquesta situació: l’un, que el dimecres 11 de maig una de les naus, la del carrer Consell de Cent, va patir un incendi, que podria haver estar intencionat, i les 60 persones que hi vivien s’han hagut de distribuir per altres llocs o estan vivint al carrer; l’altre, que el propietari de la nau industrial del carrer Badajoz, on viuen prop de 70 persones i hi treballen unes quantes més, ha interposat una denúncia al jutjat per la via civil, perquè abandonin la nau.

El judici se celebrarà el dilluns 25 de juliol, amb la previsió, més que probable, d’una ordre de desallotjament. La situació es fa insostenible, ja que si es procedeix a l’execució de l’ordre, molts es quedaran sense sostre. Tota la feina que s’està fent, totalment voluntària, tant per part de les entitats com de col·lectius sanitaris, pot quedar truncada i dispersada. Això se sumaria als recursos insuficients dels serveis socials i de la xarxa d’albergs de Barcelona, amb la dificultat d’accedir a un habitatge de lloguer. Contradictòriament, altres espais habitables estan inutilitzats i no tenen cap ús.

Per això demanem a les administracions que facilitin unes condicions de vida millors, habilitant espais en condicions i amb serveis mínims mentre no trobin habitatge estable, i que estudiïn alhora el seu procés d’arrelament.

 

Organitzen la manifestació:

Xarxa de Solidaritat amb els Assentaments (Manel Andreu 639258006)

Assemblea Social del Poblenou (Andres Garcia 638336383)

Associació Catalana de Residents Senegalesos (Omar Diatta 608482915)

CEPAIM – ACISI (Raúl Martínez 607266325)

Amb el suport de:

LUKUM TAKA

O.E.U.A.

Federación Panafricana de Españaman

Per al 25 de juliol hi ha prevista la vista per la denúncia interposada per l’empresa Lucotor S.A. per desallotjar una nau industrial del carrer Badajoz, on viuen prop de 60 subsaharians, que es dediquen a la recollida i venda de ferralla. Sembla que aquest cop l’amenaça va de debò i en un termini més o menys curt es trobaran al carrer. La situació en què viuen aquestes persones no es dóna únicament al carrer Badajoz, també hi ha altres indrets del barri amb naus ocupades o pisos sobreocupats que poden córrer la mateixa sort. La Xarxa de Solidaritat amb els Assentaments, juntament amb l’Assemblea Social del Poblenou, està preparant una mobilització de suport i a la vegada de condemna per al mateix dia 25 a la tarda. Es demana unes condicions de vida millors, habilitant espais de pas amb condicions higièniques i de serveis mínims, mentre no trobin habitatge estable, i estudiar el seu procés d’arrelament. Algunes persones fa més de tres anys que viuen entre nosaltres.