Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Dia de protesta

El dimarts 4 de desembre el Poblenou ha tornat a sortir al carrer. La manifestació, convocada per la Plataforma “Salvem Can Ricart”, va aplegar prop de 300 persones que va recórrer el barri, des de la Rambla del Poblenou, cantonada Ramon Turró, fins a la seu del Districte.

 

{mosimage}

Novament Can Ricart ha estat el motiu de la protesta, però també les esquerdes produïdes per unes obres a Can Gili Vell, pendents encara de solucionar. Els veïns dels carrers Trueta i Roc Boronat estan patint aquesta situació en els seus pisos, des de juny, i a hores d’ara l’empresa constructora no ha presentat els informes ni proposta de reparació.

Paral·lelament, mentre els manifestans cridaven al voltant de la seu del Districte, a l'interior s'aprovava el PAD (Pla d'Actuació del Districte) sense que un procés de discussió previ sobre les propostes que presentaven els veïns (vegeu proposta). De fet el regidor Narváez, malgrat dir que havien integrat moltes propostes, no havia ni  ensenyat prèviament als interessats el document que va fer aprovar. Lògicament, la manifestació es va fer ressò d'aquesta manera tan particular d'entendre la participació.

Al principi de la manifestació alguns mitjans de comunicació es van despistar i van anar a un altre punt, atenent una convocatòria fallida, que, sense signar, convocava en un lloc diferent. Des d’aquí apel·lem a la responsabilitat d’aquestes persones i que respectin els acords unitaris.

Sobre Can Ricart, hi ha indignació generalitzada quan ja queda poc per enderrocar i la Conselleria de Cultura de la Generalitat es referma en la decisió d’autoritzar els enderrocs, desestimant el recurs que en el seu moment la Plataforma “Salvem Can Ricart” va presentar. Per part dels manifestants va quedar clar que no es pararà en la defensa de Can Ricart, controlant el pla urbanístic que s’ha de desenvolupar i el pla d’usos que s’hi faci. No s’accepta la torre de 52 metres al costat de Can Ricart i es demana que tots els usos siguin públics. En aquest sentit es demanen responsabilitats polítiques, tant a la Generalitat com a l’Ajuntament. Simbòlicament es va abocar un grapat de runa de Can Ricart davant l’entrada principal del Districte. 

La manifestació va transcórrer sense incidents, llevat d’un moment de tensió, quan un petit grup de joves va voler cremar una excavadora de cartró amb la foto del Narvàez. La policia antiavalots  de la Guàrdia Urbana, que feia ostensiblement acte de presència, ho va impedir.

L’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, com a entitat integrant de la Plataforma “Salvem Can Ricart” agraeix la participació de totes les persones a aquesta manifestació, i destaca l’assistència de  representants d’altres col·lectius i entitats de fora del barri, com també la de la presidenta de la Favb, Eva Fernández. Malgrat l’agressió que han representat els enderrocs d’una part important de la fàbrica considerem que tot el que quedarà en peu ha estat fruit del treball i la mobilització de molta gent.