Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Adhereix-te al manifest de Apropem-nos en perill

MANIFEST CONTRA LES RETALLADES EN PROJECTES SOCIALS AL POBLENOU

LA GENERALITAT INCOMPLEIX EL CONVENI SIGNAT AMB EL PLA COMUNITARI ‘APROPEM-NOS’

Des de fa un quant temps, les retallades estan afectant moltes entitats que desenvolupen projectes socials, plans comunitaris i també les prestacions socials que depenen directament de les Administracions. A tall d’exemple:

-    Al barri de Sant Andreu hi ha un grup d’atenció a drogoaddictes que treballa des de fa 25 anys en la desintoxicació; la tasca que desenvolupava depenia de subvencions i, en tallar les administracions públiques la seva dotació econòmica, se l’han carregada.

-       A Sabadell, el Servei Ciutadà d'Acolliment als Immigrants haurà de tancar per falta de suport financer de l'Ajuntament o, en el millor dels casos, s'haurà de repensar de tal manera que l'atenció integral a l'immigrant desaparegui.

-       El PIRMI o renda mínima d’inserció ha estat i és objecte de revisió per part de la Generalitat i pot comportar que moltes persones que la necessiten es quedin sense aquesta prestació social.

En particular, al Poblenou, aquesta manca de recursos econòmics està posant en perill l’existència del pla comunitari Apropem-nos.

Apropem-nos és una xarxa d’entitats i serveis amb més de 10 anys d’implantació al barri del Poblenou que, sota la forma de pla comunitari, té per objectiu fomentar i enfortir la convivència entre els veïns i veïnes sigui quina sigui la seva procedència i donar resposta a necessitats en l’àmbit formatiu, laboral i jurídic. Apropem-nos porta a terme accions d’acollida, de sensibilització, de participació comunitària i d’inclusió social. Aquestes accions comporten un gran enriquiment cultural i humà, i a la vegada representen un treball de contenció i prevenció de conflictes. La tasca que fa Apropem-nos és possible gràcies al suport associatiu de moltes entitats i al treball voluntari de moltes persones, però econòmicament se sustenta en les subvencions de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. La Generalitat no ha pagat part de les subvencions concedides per al 2010 ni la totalitat de les concedides per al 2011. A tot plegat se suma la incertesa de no saber quin tipus d’ajudes estan disposats a donar per al 2012 tant la Generalitat com l’Ajuntament.

Podríem pensar que les Administracions, amb els seus mitjans, assumiran la responsabilitat i els serveis que fins ara feien entitats i projectes socials com Apropem-nos. Però, en temps de retallades i privatitzacions de serveis públics, no serà així, per manca de voluntat política i perquè es necessitarien molts més recursos per fer la mateixa feina. Per tant, ens trobarem en un context de forta crisi on els que més ho necessiten són els que menys protecció social tenen. Això comporta una fragilitat social fàcilment manipulable, de la qual es culpa en part als immigrants, i també que prosperin actituds i manifestacions de xenofòbia i racisme que afecten greument la convivència. Hem d’entendre que immigrants i no immigrants, gent treballadora que vivim del nostre sou o la nostra pensió, aturats...estem a la mateixa trinxera. A l’altra, hi ha el poder financer i econòmic i determinades polítiques. No perdem de vista, doncs, que és aquí on hem d’enfocar les nostres reivindicacions.

No és d’estranyar que, davant d’aquest escenari, s’aposti per mesures repressores, en lloc d’enfortir un pla de prevenció que identifiqui les causes de la crisi en la desigualtat i la injustícia. No entenem la benevolència amb què es tracten casos de corrupció, d’especulació i d’evasió de capitals mentre s’actua amb duresa amb els qui perden el seu habitatge, per posar un exemple. Demanem als poders polítics que estiguin al servei del poble i que valorin molt bé el que pot representar abandonar projectes socials com el d’Apropem-nos. Seria una injustícia fer-ho. I les conseqüències amb què ens podem trobar són polaritzar cada cop més la societat, trencar la seva cohesió i crear més marginalitat.

Les entitats, grups i persones sotasignants donen suport a aquest manifest i demanen a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que prenguin mesures perquè la crisi no la paguin els més febles.

Si et vols adherir a aquest manifest, clica en aquest enllaç -> Adhesió al manifest o una mica més avall a l’opció ->  Escriure un comentari , tots dos enllaços són el mateix. En aquest enllaç pots posar el teu nom si l'adhesió és a títol personal o el nom de la entitat a qui representes si ho fas com a entitat, si vols també pots deixar el teu comentari. Gràcies

Adhesions al manifest

Entitats:

Apropem-nos (xarxa ciutadana)
Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou
Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI)
Cooperativa de productores i consumidores La Unió de Poblenou
Xarxa 9 Barris Acull
Fundació pel Desenvolupament Comunitari
Assemblea Social del Poblenou
Oficina de vida independiente
Centre Social de Sants
Associació de veïns La Satalia
JISSER Reflexions Mediterrànies
Associació Sociocultural La Muga
Asociación Vida i Libertad
Esglèsia Evangèlica Poblenou
Fundació Vida y Llibertad
ICV - EUiA
Arxiu historic del Poblenou
CUP Sant Martí
Els Almogàvers
Lukumtaka
Asociación Mundo Solidario
Associació Quart Món
Enginyeria Sense Fronteres
AFA La Llacuna del Poblenou
Cer Bac de Roda
Associació de Veïns del Parc
Colla del Drac del Poblenou
Consorci per a la Normalització Ligüística de Barcelona - Delegació de Sant Martí
Ampa escola La Mar Bella
...............................................................................