Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Mobilització contra les retallades

 retalladas-1

CRIDA A LA MOBILITZACIÓ CONTRA EL TANCAMENT DE CENTRES I SERVEIS I EN DEFENSA DEL SISTEMA SANITARI PÚBLIC

Després de múltiples declaracions afirmant que els serveis sanitaris del nostre país no es veurien afectats per la retallada de mil milions d'euros (846 finalment) en el pressupost destinat a sanitat i que l'estalvi sortiria d'una millor organització, d'un ús més racional dels medicaments i de l'aprimament de les estructures de direcció, observem en canvi com cada dia hi ha notícies de tancaments de centres sanitaris i d'acomiadaments de personal d'aquests centres.

Podem afirmar que durant les dues últimes setmanes no hi ha hagut cap dia sense algun anunci de tancament. A la ciutat de Barcelona estem veient afectacions a gairebé la totalitat de districtes. S'han produït ja tancaments definitius, com per exemple el centre d'urgències del carrer València, una mitjana de 50 llits a cadascun dels hospitals i també han deixat de funcionar quiròfans.

Ara s'hi afegeix l'anunci de tancament de les urgències de l'hospital de l'Esperança, de les urgències nocturnes dels centres d'atenció primària de la Barcelona Nord, que afecta de moment els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta i que segurament s'estendrà a la resta de la ciutat i el tancamentde l'Hospital del Dos de Maig, que deixa els veïns i veïnes del barris de Sagrada Família, Clot- Camp de l'Arpa i Dreta de l'Eixample sense uns serveis que són necessaris per a la població d'aquesta zona.

En aquests moments, tots els hospitals i centres sanitaris de la ciutat tenen directrius de disminuir l'activitat sanitària. S'ha arribat inclús a incentivar aquesta no activitat i s’estan promovent molts expedients de regulació per disminuir les plantilles.

El nostre sistema sanitari és molt eficient, més, si considerem que els diners que s'hi dediquen són molts menys que els d'altres països del nostre mateix nivell. En el moment de crisi que estem vivint sembla fora de tota lògica suprimir serveis de proximitat que són necessaris. Ningú es pot creure que amb tot això no s'afectarà l'assistència. Hem hagut de lluitar molt per aconseguir i conservar aquests centres i ara no volem tornar al model d’abans en el qual els que tenien diners podien tenir una bona assistència i els que no en tenien, no.

No volem tornar a les èpoques de les saturacions dels serveis d'urgències dels hospitals amb malalts a les lliteres durant setmanes, sense intimitat i sense que se'ls doni l'assistència a la qual tenen dret i es mereixen. Són serveis que no es poden mesurar únicament en termes econòmics perquè afecten la vida i el benestar de les persones.

No ens podem creure el discurs de transparència, participació efectiva i rendiment de comptes perquè no han informat de cap d'aquestes decisions la població afectada ni han escoltat les propostes de com es podria fer per millorar els serveis.

Estem ja segurs que allò que es pretén no és uns reorganització de res, sinó que s'està anant de forma accelerada cap a un canvi de model sanitari, fomentant el desprestigi i la manca de mitjans del sistema sanitari públic en benefici del privat. No ho permetrem.

Fem una crida a tots els veïns i veïnes i al personal dels centres sanitaris a mobilitzar-se en contra del tancament de centres i serveis i en defensa d'una sanitat pública i de qualitat.

Barcelona, 18 de juliol de 2011

FAVB