Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

I els gats?

Un col.lectiu de persones treballa des de fa anys per vetllar per la colònia de gats abandonats que hi ha en el barri. El gat ha format part de tota la vida del paisatge del Poblenou, però, ara amb els canvis urbanístics es troben en una difícil situació. Aquests veïns i veïnes han escrit un manifest reclamant a l’Ajuntament que prengui mesures. Potser tu no hi has pensat mai en aquest tema, potser algun dia també desapareixeran els ocells de la ciutat i ni ho notaràs. O potser no, potser creus que dins aquest monstre de ciutat, a on tot és artificial, que hi hagi vida lliure, encara que sigui en misnúscules, és un petit detall significatiu. Llegiu el manifest i jutgeu:

entrelinies

              Salvem els gats del Poblenou!! 

Al Poblenou, amb la macro reforma urbanística que s’està portant a terme, l’enderroc de cases , edificis antics, tallers i fàbriques  sovint abandonats , ha comportat que colònies de gats urbans que habitaven al seu interior s’hagin vist obligades a abandonar-los, provocant  una diàspora que molt sovint acaba amb gats atropellats, ferits i en el pitjor dels casos  morts a la via pública, sense que es pugui fer res o quasi res per ells...        

      Ja fa uns quants anys que existeix un moviment ciutadà al barri que intenta convertir aquestes colònies de gats en colònies controlades. Grups de persones voluntàries, amb pocs recursos, molt respecte i sensibilitat envers aquest animals, treballem des de fa temps en el seu control. Els alimentem, capturem (a vegades amb la participació d’una associació que treballa per a l’Ajuntament i sempre amb la inestimable col.laboració i recolzament d’una clínica veterinària del barri), sanegem, esterilitzem i posteriorment els retornem al lloc on van ser capturats, assumint-ne el cost de tot plegat.

Mentre aquestes colònies han estat concretament localitzades, s’ha pogut anar treballant en el seu control. Ara, amb les incomptables obres i noves edificacions dels darrers temps  no es troben llocs on deixar-los amb un mínim de seguretat, i aquests gats  passen a viure als carrers, a sota dels cotxes o entre les runes, morint sovint atropellats, i en el millor dels casos, malalts, ferits, estressats, enverinats.....A la zona del 22@, el problema és molt greu i les persones voluntàries que treballem a peu de carrer ens sentim cada dia més frustrades, impotents i desemparades.

A pesar dels molts esforços realitzats per donar a conèixer aquesta terrible situació no s’ha aconseguit cap implicació per part de l’organisme responsable. Cada vegada hi ha més persones i entitats sensibilitzades en el tema però l’Ajuntament és qui té el poder últim de decidir. I nosaltres hem arribat a una situació límit  que ens està resultant insoportable i molt difícil de mantenir. 

A Barcelona hi ha experiències positives on Ajuntaments de Districtes com els de Gràcia, Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi i Sant Andreu han posat en marxa, amb fons públics, un programa de colònies controlades a parcs, patis interiors, residències per a gent gran,... Per què no podem tenir-ho també al nostre estimat barri? Al cap i a la fi la causa de que hi hagi tants gats al carrer ve donat perque anteriorment un gat casolà ha estat abandonat sense cap mirament per l’humà. 

Com creiem que al barri hi ha lloc per a tots els éssers vius , ens agradaria que Poblenou fos un punt de trobada bonic, no només urbanísticament, un lloc on tots, gats i persones, poguem viure en harmonia i tranquil·litat, compartint l’espai que tenim.

 I si a algú li costa apreciar l’encant d’aquests animalons, penseu només en el gran servei que ens fan com a controladors de plagues de rates. Què preferim?

               Signatures:  Roser Lorca, Judith Pérez,  Francesc González i un grup de persones que estem sensibilitzades i solidaritzades amb la problemàtica dels gats al barri.                   Juny-2009