Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Un desallotjament que empitjoraria un greu problema social

El dijous dia 17 de febrer, quatre furgons de mossos es van presentar a una fàbrica abandonada que hi ha al carrer Badajoz del Poblenou, on malviuen més de cinquanta immigrants subsaharians i alguns més d’altres procedències. L’entrada al recinte, sense ordre judicial prèvia, va comportar la identificació de tots els que eren allí. La propietat, l’empresa Codorniu, ha interposat una denúncia per la via penal per ocupació il·legal del local. El jutge encarregat del cas ha decidit arxivar-la. Aquest col·lectiu subsaharià es dedica bàsicament a la recollida i venda de ferralla i es caracteritza per la seva discreció i absència de conflictes amb el veïnat. Alguns fa més de tres anys que viuen entre nosaltres i han participat en activitats d’integració.

Davant d’aquests fets, nosaltres, la Xarxa Solidària amb els Assentaments, composta per Apropem-nos, AVV del Poblenou, CEPAIM, ACISI, Assemblea Social del Poblenou, i veïns i veïnes a títol individual, i amb la implicació dels afectats, volem denunciar el següent:

1. Que la policia va actuar, el passat 17 de febrer, de manera completament il·legal, perquè va envair el domicili i la intimitat de les persones que tenen la seva residència en el local del carrer Badajoz, sense tenir cap tipus d’ordre judicial que els ho autoritzés. No és un fet aïllat; sabem que la situació s’ha repetit, almenys, en un altre edifici, on viuen persones en una situació similar.

2. L’abandonament en què es troben aquestes persones per part de les administracions, que les ignoren totalment.

3. Que els interessos immobiliaris i especulatius, en aquest cas del 22@, poden més que les necessitats bàsiques dels ciutadans i les ciutadanes. Considerem que la situació és fruit de la marginalitat a què es veuen abocades aquestes persones, que l’únic que busquen és treballar i viure amb dignitat.

Davant de tot això manifestem la nostra preocupació pel futur d’aquests col·lectius, perquè malgrat que el jutge hagi arxivat la denúncia, se’n pot interposar una altra per la via civil.

Per tot plegat, demanem:

a). Unes millors condicions de vida, habilitant espais de pas amb condicions higièniques i de serveis mínimes, mentre no trobin habitatge estable.

b). Estudiar el seu procés d’arrelament.

c). Menys pressió policial, si no està justificada.

 

Barcelona, 24 de març de 2011

 

Xarxa Solidària amb els Assentaments