Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Que no li posin el nom de "Pou del Món"

Els promotors i promotores del Pou del Món exigim que es retiri la denominació de «Pou del Món» a la infraestructura feta al Parc del Centre del Poblenou

 pou-desvirtualitzat

El dissabte 29 de gener s’estableix la connexió entre el Malecón de la ciutat de Guayaquil (Equador) i el Parc del Centre del Poblenou de Barcelona a través de l’anomenat Pou del Món.

ANTECEDENTS

Recordem que el Pou del Món va ser una iniciativa veïnal presentada per la Comissió Veïnal de Seguiment del Parc Central l’any 2004 que proposava fer un pou que fos tan i tan profund que travessés la Terra. Així els passejants del parc que s’aboquessin al pou podrien veure’s i parlar amb les persones que s’aboquessin al pou per l’altra punta. La plasmació d’aquesta poètica proposta passava per simular un pou a l’interior del qual hi hagués una pantalla i una càmera, és a dir, una webcam, connectada amb un altre pou similar situat en un altre continent. El sistema permet de manera continuada sentir, parlar, mirar i ser vist, a l’aire lliure a través del format d’un pou, absolutament allunyat de les aparences dels sistemes telemàtics. Seria un lloc interactiu «màgic», de contacte lliure i espontani en un espai públic, i facilitaria establir contacte personal entre gent de cultures diferents, i possibilitaria sinergies interessants dins l’àmbit escolar, cultural, solidari, etc.

DESVIRTUALITZACIÓ

L’arquitecte Jean Nouvel, creador del Parc del Centre, va recollir i plasmar arquitectònicament aquesta proposta veïnal en el disseny del seu Parc, inaugurat el 2008. L’Ajuntament, però, ignorant la participació dels autors de la proposta, desnaturalitza la idea dels veïns i només permet col·locar una pantalla en el pou sense càmera en el seu interior i, per tant, sense comunicació interactiva entre les persones. I amb aquesta pretensió parla amb Guayaquil perquè des d’allí puguin veure imatges aèries del Parc del Centre i nosaltres imatges dels canvis urbanístics de la zona del Malecón. A parer nostre, això només permet que llueixin les potencialitats urbanístiques mútues i no té cap sentit ni expectatives de futur.

DENÚNCIA

L’any 2008 les entitats del Poblenou, la FAVB i la FAEC (Federación de Asociaciones de Ecuatorianos en Catalunya) fan un manifest de denúncia que, acompanyat de múltiples signatures d’artistes, professionals i veïns i veïnes, aconsegueix que el ple del Districte de Sant Martí del 4 de juny del mateix any aprovi refer el pou segons el criteri original. Tres anys més tard, l’Ajuntament reforma de nou el pou però incompleix el seu propi mandat perquè no hi posa els elements interactius requerits, la qual cosa contradiu la pretesa voluntat de fer una connexió interactiva en una segona fase.

?????

No entenem que l’Ajuntament no tregui profit d’una proposta original i innovadora a nivell internacional, que podria emmarcar-se en les TIC del seu 22@, que potencia els valors de relació intercultural tan necessaris en aquests moments i que, a més, gaudiria d’interès mediàtic. Econòmicament hauria costat el mateix fer-ho bé que fer-ho malament. No volem pensar que aquesta actitud tan irracional tingui a veure amb una possible animadversió de l’Ajuntament cap a la comissió que va presentar el Pou del Món pel fet que va ser una veu molt crítica sobre com es va plantejar el Parc del Centre. El fet és que la part propositiva ha estat marginada en tot el procés.

DECLARACIÓ

Decebuts per la poca altura de mires dels nostres governants, que prefereixen una Barcelona grisa, a una Barcelona viva amb espais creatius i lliures, i després de pidolar inútilment durant aquests anys pel que és obvi, volem fer dues consideracions:

·                   Exigir a l’Ajuntament, en virtut que el nom del “Pou del Món” denomina un projecte que no és el que s’executa, i amb l’acord de l’autor del projecte, Joan Maria Soler (veí i membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou) i, per tant, amb els drets que li escauen quant a la propietat intel·lectual del projecte i de la seva denominació, que es retiri el nom de “Pou del Món” a aquesta infraestructura municipal.

·                   Declarar públicament que la idea del “Pou del Món” és un projecte lliure, sobre el qual ni l’Ajuntament de Barcelona ni Jean Nouvel tenen cap copyright, i que, per tant, donem permís i ens posem a disposició perquè la proposta pugui ser copiada i realitzada en qualsevol altre espai públic d’arreu del món (en zones verdes, passejos, patis escolars, etc.).

Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

CER Bac de Roda

Xarxa Social d’Apropem-nos