Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Preocupació per la discriminació dels immigrants

El col·lectiu Apropem-nos és una xarxa de veïns i veïnes i d’entitats del Poblenou, que, juntament amb treballadors dels serveis personals i socials del districte de Sant Martí, treballa des de l’any 2001 amb l’objectiu de fomentar la convivència al barri, acollint els nouvinguts i fent accions per acostar les diferents cultures i persones que...

El col·lectiu Apropem-nos és una xarxa de veïns i veïnes i d’entitats del Poblenou, que, juntament amb treballadors dels serveis personals i socials del districte de Sant Martí, treballa des de l’any 2001 amb l’objectiu de fomentar la convivència al barri, acollint els nouvinguts i fent accions per acostar les diferents cultures i persones que hi conflueixen, creant canals de comunicació per promoure el respecte, la solidaritat i les relacions mútues.

Sabem que propiciar el diàleg i la participació és el camí adequat per prevenir l’aparició de conflictes i prevenir dinàmiques d’exclusió. Nosaltres ho estem fent a través de les classes de català i castellà per a adults, els Grups d’Opinió, els espais Te i Cafè i les festes de caràcter intercultural que fa visible al veïnat la riquesa d’aquesta diversitat.

Coneixem la realitat convivencial al Poblenou, gràcies també al treball fet per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona: Els barris espais de convivència, i tenim prou elements per afirmar que és una realitat molt sensible, a la qual cada comunitat, cada barri, cada ajuntament, cada escola, ha de dedicar part dels seus esforços per posar unes bones bases per aconseguir que la convivència sigui possible.

S’ha d’acollir el que ve de fora, però alhora s’ha de cuidar molt la població nostra més desfavorida perquè és la que rep l’impacte negatiu en haver-se de repartir entre més persones els escassos recursos als que tenia accés fins ara, mentre veuen que s’encareix l’habitatge i serveis bàsics. Evidentment s’han de destinar més recursos per a l’atenció social.

Els tòpics que es deriven de les anàlisis simples carreguen sobre els nouvinguts totes les culpes, i si aquests són pobres i de diferent color, el rebuig i la desconfiança són els sentiments més generalitzats entre la nostra població.

Ens trobem un any més en un moment delicat: la matriculació a les escoles del barri. Se sap i és de domini públic que mentre unes escoles tenen pocs nens i nenes fills d’immigrants a les seves aules i poca oferta de places en la matrícula per a aquest curs que ve, altres escoles sobrepassen amb escreix els percentatges aconsellables per fer un bon treball, malgrat els esforços del personal docent d’aquests centres per equilibrar la matrícula.

Nosaltres denunciem aquesta situació, que no considerem fruit de la casualitat, sinó que reflecteix ja des de l’escola i amb el consentiment d’alguns mestres i pares i mares, el rebuig que més amunt apuntàvem.

També cridem a la responsabilitat a les autoritats educatives: que no mirin cap a una altra banda quan aquests fets passen un any i un altre any i es van repetint amb risc de cronificar-se.

L’aposta d’Apropem-nos per la convivència ens porta a reclamar, en coherència amb les nostres activitats habituals abans esmentades, un repartiment just i proporcionat dels fills dels nouvinguts entre totes les escoles públiques i concertades del Poblenou.

“Apropem-nos”