Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Trias retalla en seguretat de cercaviles

alt

Marc Andreu – periodista

Les retallades han arribat a les festes populars de Barcelona. I no tan sols per la baixa de subvencions i pressupostos a les entitats de barri que les organitzen, sinó també per la minva d’efectius de la Guàrdia Urbana que n’haurien de garantir un correcte desenvolupament. Una prova es va viure diumenge passat, 19 de maig, al matí, durant les Festes de Maig del Poblenou: ningú va tallar el trànsit dels carrers transversals a la rambla del Poblenou durant el recorregut d’una cercavila amb gegants, dracs i timbalers que va aplegar més d’un miler de persones. Un fet que, com s’observa a la fotografia, va provocar moments de tensió quan alguns cotxes van estar a punt d’envestir el bestiari popular i alguns veïns, entre ells infants amb cotxet, que participaven de la festa.

Els moments tensos es van viure a les confluències de la Rambla amb els carrers de Llull i Pujades, on durant l’hora que va durar la cercavila no van deixar de circular ni tan sols els autobusos. Entre l’estupefacció i la indignació de membres de la colla del Drac i dels Geganters del Poblenou, que van haver de regular el trànsit rodat ells mateixos, diversos veïns van demanar l’actuació de la Guàrdia Urbana interpel·lant els agents dels cotxes patrulla que obrien i tancaven el seguici. La resposta va ser similar en ambdós casos: no hi ha prou personal per assumir els talls de trànsit necessaris durant una cercavila degudament notificada i autoritzada per l’Ajuntament.

Els agents de la Guàrdia Urbana amb número de placa 24.091 i 24.085, que obrien el seguici, van ser educats i clars en la seva resposta als veïns: “Fem el que podem, però si no hi ha ningú que talli els carrers és perquè falta personal per culpa de les retallades”. Els agents amb número de placa 24.293 i 23.099, que tancaven la comitiva festiva, van ser menys amables: “No és responsabilitat nostra tallar els carrers. Només tenim ordre d’acompanyament; per la resta, espavileu-vos com pugueu”. Quan aquest periodista els va fotografiar i els va demanar el número de placa, va ser ell qui va ser comminat a identificar-se amb l’entrega del DNI. Mitja hora després dels incidents va aparèixer per la cercavila una altra agent de la Guàrdia Urbana, a peu i amb número de placa 19.633, i el cotxe patrulla que obria el seguici, amb distintiu ECO 403, va tallar el carrer Taulat perquè la comitiva pogués acabar el seu recorregut sense més problemes.

L’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, immersa en una consulta popular sobre els usos i el futur de la Rambla, va prendre nota dels fets i els afegirà a la llista de qüestions a plantejar al regidor del Districte de Sant Martí, Eduard Freixedes (CiU), que casualment també és el responsable de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. El diumenge va ser impossible de traslladar-li el problema perquè, trencant una tradició habitual des dels 35 anys que fa que se celebren les Festes de Maig, el regidor no es va passejar pel barri. Sí que ho van fer polítics com el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, que és veí del Poblenou, i el diputat d’ERC Oriol Amorós.

Gairebé a la mateixa hora, l’alcalde de Barcelona, ben tornat d’un viatge als Estats Units, era entrevistat a TV3 tot i que en la seva agenda oficial només figurava l’assistència a un acte: el partit Barça-Valladolid. El titular del canal de notícies 3/24 deia que la prioritat de Trias serà “atendre les necessitats dels ciutadans i no els grans projectes”. La realitat del 19 de maig, no obstant, el desmentia: el mateix dia que es clausuraven els promocionats X Games i el Saló de l’Automòbil, l’alcalde que ha donat 4,5 milions d’euros al Circuit de Montmeló deixava mig indefensa la cercavila d’un barri per manca d’efectius de la Guàrdia Urbana encarregats de tallar el trànsit.