Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Carta a l'alcalde Sr. Trias

L’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou demana a Xavier Trias una mediació per posar fre a les males notícies que arriben de totes bandes del nou executiu. Volem fixar amb l’alcalde les bases d’un pla d’actuació municipal de mandat que no aturi les transformacions en marxa que han de situar el Poblenou en la línia de centralitat que li correspon dins del llevant de la ciutat.

L’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou (AVVP) ja no espera més i demana audiència a l’alcalde Xavier Trias per aturar l’allau de males notícies entre retallades, projectes suspesos i decisions revocades que està rebent el barri des que el nou govern municipal ha pres possessió i ha començat a actuar. L’AVVP denuncia que l’executiu està prenent decisions sobre inversions estratègiques al barri evitant el diàleg i la participació dels ciutadans.

Carta entregada en mà a l'alcalde Sr. Xavier Trias el dimarts passat 25 d'octubre.

Benvolgut alcalde,

Les notícies que ens estan arribant amb relació al barri del Poblenou, que impliquen retallades, suspensió d’obres, revocació de projectes, etc. estan causant alarma pel risc de comprometre seriosament aquella metamorfosi urbana que tingué inici en els Jocs, que havia de conduir a la plena integració dels barris del llevant a la ciutat, tot rellançant l’activitat econòmica i inventant la sostenibilitat urbana.

Com sap, la transformació urbanística estratègica per a Barcelona a la qual es troba sotmès el Poblenou des de fa anys se sosté amb delicats equilibris, mitjançant una triple estratègia: 1) L’execució d’un pla per dotar la zona d’equipaments de diversa escala, de barri i també de districte i de ciutat. 2) La potenciació dels referents històrics de patrimoni industrial que ajuda a situar la trajectòria del Poblenou i de la industriosa Barcelona des de mil vuit-cents fins als nostres dies. 3) La dinamització de l’activitat productiva i ciutadana, principal repte en temps de crisi. Les tres línies d’actuació, que han estat vivament impulsades pel teixit associatiu i ciutadà, demanen un treball i unes inversions coordinades. De l’equilibri de les actuacions en aquests tres eixos en depèn el reeiximent de la transformació i la cohesió que necessita aquesta Barcelona social i urbanísticament complexa, que busca ser també oportunitat per als seus ciutadans.

Les decisions que s’estan prenent afectant el Poblenou sense escoltar els ciutadans, creiem que trenquen aquests equilibris i posen en risc la continuïtat de la transformació d’aquesta zona de la ciutat, en què el teixit social és el primer compromès i principal actor. Per aquesta raó demanem una reunió amb vostè i el seu equip a no trigar per ser escoltats i compartir el moment i accions futures.

Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

El Poblenou ha viscut en els darrers tres mesos la major acumulació de males notícies en molts anys

El govern municipal de l’alcalde Xavier Trias ha portat en tres mesos efectius de mandat més males notícies al Poblenou que no pas es recorden des de fa molts anys. Mentre l’alcalde i els seus tretze regidors no han explicat encara quin rumb emprendrà aquesta singladura municipal, l’executiu no para de fer declaracions i prendre decisions erràtiques i contradictòries que delaten més gestualitat que altra cosa.

Panoramica_diagonalDarrere la proclama constant de l’alcalde i els regidors, es diria que obsessiva atenent a les declaracions, que cal fer les coses d’una altra manera, que cal fer plantejaments nous, no es veuen ni s’endevinen idees consistents per a una acció municipal al Poblenou i a la ciutat. El cas és que amb projectes aturats o en revisió, i amb retallades i obres suspeses, la reflexió sobre el model de ciutat no entreveu cap cosa a l’horitzó.

Aturada i revisió de projectes

A primers de setembre el regidor Freixedes va anunciar la paralització del projecte d’enderroc del nus viari de les Glòries, per ser desmentit hores més tard pel tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives. La precipitació responia a l’ànsia incontinguda de canviar el projecte. Fonts d’urbanisme han acabat confirmant que l’Ajuntament ha encarregat un nou estudi dels túnels sota la plaça, assegurant de qualsevol forma que no s’aturarà l’enderroc del tambor; hi ha temor que l’obra s’encalli en el temps.

El canvi del pla de guarderies públiques per una nova política de concertació ha deixat definitivament fora la llar d’infants del front marítim, que tenia previst l’inici d’obres aquest mateix any amb un projecte al carrer Pellaires junt a Palo Alto.

Paralitzades les obres que afecten al patrimoni industrial

Can Ricart Parc del Centre 2008 SCLAROSAl xàfec de retallades i males notícies, s’hi afegeix l’anunci de paralització han dit que definitiva- de les obres de la Casa de les Llengües a Can Ricart. Aquest fet ha provocat gran commoció i indignació pel que té d’obra emblemàtica i estratègica per al Poblenou. La Generalitat, que no s’ha pronunciat encara públicament, abandonaria el projecte, que es queda així sense finançament tot i que aquest estava ja compromès per a la fase de consolidació d’estructures i cobertes de les naus de Can Ricart.

El regidor de cultura, Jaume Ciurana, ha anunciat que paralitza també, sine die, el projecte del Muhba a Oliva Artés i que es replanteja les inversions durant aquest mandat a les fàbriques per a la creació. Tot i que el govern municipal no ha donat més detalls, aquesta decisió podria afectar la rehabilitació de les naus de La Escocesa, propietat de l’ICUB, que han d’acollir tallers per a artistes, la segona fase de rehabilitació de l’Hangar a Can Ricart, i també afectaria la finalització dels equipaments de Can Saladrigas, a part d’altres a la ciutat com l’emblemàtica Fabra i Coats a Sant Andreu.

Mobilitat, una altra assignatura suspesa

Una altra acció polèmica ha estat carregar-se a cop d’ordenança la prohibició d’aparcar les motos sobre la vorera. Fa un any i escaig, i amb la participació i impuls de la Comissió de Mobilitat del Poblenou formada per agents socials i econòmics del territori es va posar ordre a l’aparcament en superfície creant 2.000 places a la calçada per a motos. El regidor del Districte i també regidor de Mobilitat les ha fulminat en retirar, ara sense encomanar-se ni al diable, les plaques de prohibició a la vorera. Eduard Freixedes, sense més argument que “el Poblenou no pot ser diferent de la resta de la ciutat”, ha demostrat una vegada més no tenir criteri ni projecte, actuant simplement a petició dels amics de la moto que, davant de l’exitosa experiència al Poblenou i amb el temor que acabés estenent-se a la resta de la ciutat, van instar CiU a aturar-ho. Igualment han pressionat perquè les motos puguin circular pel carril del bus. Un altre consell que Freixedes entomà gairebé com una ordre i que, davant dels informes contraris dels serveis municipals de mobilitat i de TMB, aquest ha condicionat a un estudi encarregat ara al RACC. Al final, Freixedes a qui farà més cas: als seus propis serveis de l’Ajuntament o al RACC?

Un programa més electoralista i gestual que valent i combatiu amb la crisi

Per altra banda, el regidor del Districte ha anunciat als quatre vents que pensa remodelar integralment la Rambla del Poblenou. Vistos els temps que corren d’escassetat pressupostària, no sembla que sigui la Rambla el que reclama més inversió sinó Pere IV, l’altre gran eix tradicional del Poblenou, que recorre el districte de punta a punta, travessant el nou centre urbà de la Diagonal i l’àrea de dinamització econòmica que és el 22@.

Freixedes, que havia anunciat temps enrere una atenció especial a l’antiga carretera en la seva zona central i el pas pel Parc del Centre, anunciant fins i tot un referèndum ciutadà, semblava saber per on injectar el dinamisme i la projecció econòmica i cultural que el barri necessita. Els fets i les declaracions ho desmenteixen. Quines són les actuacions estratègiques? On ha quedat la participació dels ciutadans?

L'associació de veïns i altres entitats del barri fa anys que treballen en un projecte de desenvolupament en què els equipaments locals i d’escala de ciutat, impulsen el recentrat de la malla urbana de l’extensa àrea del llevant des de Marina fins a la rambla Prim. HI ha un calendari d’inversions que no estem disposats a renunciar ni a reprogramar si no és amb la participació dels agents socials actius en el territori.

Recollint el clima creixent de preocupació i d’indignació d’entitats i de ciutadans pel caire que van prenent les coses al Poblenou i davant del menysteniment cap a les comissions i òrgans de participació ciutadana del barri, l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou reclama audiència directament a l’alcalde Xavier Trias per coordinar un Pla d’Actuació de Districte pel present mandat.

Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou