Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Featured

Comunicat de l'Associació de veïns i veïnes del Poblenou

Veïnes i veïns del Poblenou,

Vivim una situació excepcional. L’estat d’alarma decretat és una mesura que tindrà conseqüències importants en el nostre futur personal i social. El confinament és una mesura necessària que requereix el nostre compromís per evitar una major propagació del virus i les conseqüències que ja coneixem: una mortalitat elevada i el col·lapse del sistema sanitari. És per això que en primer lloc fem una crida a tot el veïnat a quedar-se a casa i a sortir només quan sigui estrictament necessari.

En una situació com aquesta cal que també fem un esforç per treure el millor de nosaltres i teixir xarxes de solidaritat. Valorem, doncs, positivament les iniciatives que ajuden a fabricar material, a donar recursos necessaris per fer front a la crisi o que ofereixen servei a persones que ho necessiten; però no oblidem que la xarxa més forta és aquella que ja existeix, la dels veïns i veïnes. Per això animem les comunitats més properes a ajudar-se. A les escales de veïns, podem estar al cas de les persones més vulnerables i ajudar-les en la mesura de les nostres possibilitats o comunicar situacions que nosaltres no podem afrontar; és fonamental portar el menjar o els medicaments a veïns i veïnes que no poden sortir de casa, però també ho és denunciar si coneixem casos de violència masclista, per exemple.

Quan sortim d’aquest confinament caldrà reforçar molt les entitats que treballem als barris, fent voluntariat amb la gent gran, donant suport a les persones més vulnerables, lluitant per un habitatge digne, per la sanitat pública, per la convivència...; aquestes entitats i les xarxes que es creen són la millor manera d'encarar els reptes que tenim davant.

L’AVV lògicament no pot fer la seva activitat normal, però ens seguim oferint per mirar d’ajudar en qualsevol problema que conegueu al barri. El nostre correu electrònic continua operatiu. Havent rebut algunes queixes referent a obres que continuen actives, hem demanat l’aturada de totes les obres privades; permetre la mobilitat de gent que està obligada a treballar en activitats que no són de primera necessitat augmenta el risc de contagi, i a més el soroll constant d’aquestes obres provoca més tensió a les cases, unes cases que han de viure una situació de pressió mai viscuda.

També és fonamental enfortir les nostres xarxes socials. És important comunicar-nos entre nosaltres, estar sobretot al costat de la gent que pateix més aquesta situació o que la viu en soledat. Les trucades telefòniques, les videotrucades i altres formes de comunicació que avui dia s’han generalitzat ens poden ajudar a mantenir-nos a prop de la nostra gent i en aquests moments serà molt important. És bo dedicar una bona estona cada dia a comunicar-nos, a preocupar-nos per la nostra gent. Aquesta crisi ens deixarà, segur, moltes incerteses i farà aflorar una vulnerabilitat que fins ara miràvem de dissimular. Per tant, hem de preocupar-nos per la gent del nostre entorn, donar-nos suport els uns als altres.

I lògicament la pandèmia passarà, però les conseqüències socials i econòmiques marcaran la vida dels anys vinents. I d’això en parlarem com a AVV del Poblenou en propers escrits i, lògicament, ho treballarem a fons.

De moment, des de cada una de les nostres cases, una forta abraçada.

Junta AVV Poblenou.