Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

El Poblenou, de cap per avall

Noticia apareguda al diari El Punt (divendres, 7 de març de 2008)

"Molts carrers del barri continuen aixecats mesos després d'haver començat la gran transformació del districte

CLARA RIBAS. Barcelona
El barri del Poblenou de Barcelona ha estat definit com el Manchester català i com el nou Manhattan barceloní. La transformació que ha sofert des de l'any 2000, protagonitzada per l'aventura del 22@ serà un revulsiu per al barri i li aportarà beneficis socials i econòmics. Però també haurà estat una experiència traumàtica si es té en compte que hi ha carrers, com el de Pallars o el dels Almogàvers, que hauran estat aixecats durant mesos o gairebé un any. La concentració d'obres de construcció d'edificis i les d'instal·lació d'infraestructures ha provocat molèsties als veïns i també ha propiciat la suma d'accidents laborals, explosions i algun altre ensurt al barri. Són 200 hectàrees d'actuació, xifra que significa unes 115 illes de cases de l'eixample."

+ Obres al carrer Almogavers durant aquesta setmana. Foto: JUANMA RAMOS

 

 

"L'explosió de gas que va tenir lloc la setmana passada al barri del Poblenou s'afegeix a una llarga llista d'incidents que han tingut lloc en aquesta àrea en els últims mesos. Accidents laborals, incendis fortuïts en edificis catalogats i explosions com la del carrer de Pallars són alguns dels ensurts que han tingut els veïns d'aquest barri, que fa molts mesos, gairebé anys, que aguanten les molèsties que impliquen les obres de renovació urbanística i d'infraestructures. L'associació de veïns reclama que s'augmenti el control a les empreses que es fan càrrec de les actuacions, i l'Ajuntament assegura que l'àrea afectada per les obres de serveis i urbanístiques en els últims mesos és de prop de 200 hectàrees, que és l'equivalent a 115 illes de cases de l'eixample barceloní. Per proveir de serveis tota aquesta zona es va crear el pla especial d'infraestructres (PEI) el qual preveu una inversió de 180 milions d'euros i pretén dotar el districte de xarxes d'energia, telecomunicacions, climatització centralitzada i recollida pneumàtica selectiva de residus. El PEI, que a més recull la renovació dels carrers, estableix en concret que la societat municipal 22@ haurà de realitzar millores en 35 quilòmetres de carrer, les quals comporten la realització de nous trams i actuacions en calçades i voreres. Així, a cadascun dels carrers afectats s'hi ha d'instal·lar un conjunt de tubs que circula normalment per la calçada i que incorporara els cables elèctrics i de telecomunicacions. També hi ha les galeries de serveis, el clavegueram, i les xarxes de gas i aigua, que, al final del projecte, hauran d'estar completament renovades.

La suma de totes aquestes actuacions i de les nombroses obres de construcció que es fan al barri han fet que en els últims mesos s'hagin repetit episodis d'incendis, explosions de gas i accidents laborals. Segons el president de l'associació de veïns del Poblenou, Manel Andreu, els veïns del barri ja han assumit que han de conviure amb les obres, però reclama que hi hagi més vigilància i control sobre les empreses que fan les actuacions per assegurar que no es repeteixen més incidents com els de la setmana passada. Andreu ha ressaltat també que hi ha veïns que s'han queixat de desperfectes i esquerdes als edificis que queden a prop d'alguna de les grans renovacions urbanístiques.

Les obres han afectat també la mobilitat de veïns i transport en general perquè molts dels carrers afectats, com el de Pallars, o el de Llull han estat aixecats en diversos trams durant mesos, fet que ha comportat el desviament d'algunes línies d'autobús, i de tota la circulació d'un carrer a causa de les obres que n'impedien el pas.

A totes aquestes grans actuacions també cal afegir-hi les diferents modificacions que s'han realitzat al casc antic del Poblenou i que, amb l'aprovació de la millora urbana als carrers Joncar i Ramon Turró entre els carrers Marià Aguiló i dels Castanys, tanca una sèrie d'actuacions per a la renovació del nucli antic, que ha decebut a l'associació de veïns ja que consideren que no respecta la tipologia pròpia del nucli històric. En aquest sentit, ja han reclamat al districte l'elaboració d'un pla de preservació del nucli antic en què es defensi el llegat històric i la rehabilitació del patrimoni existent."