Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Les esquerdes: un problema de barri

Quan, gràcies a la iniciativa dels veïns afectats, s'està observant una innegable millora en la mitigació de  les vibracions que provoca el pas dels combois del metro, apareixen de manera escalonada nombroses esquerdes en diversos immobles del barri.

esquerdes taulat

Aquest cop no és el metro el causant, sinó l'activitat de les constructores que perforen el subsòl per encabir-hi les plantes subterrànies dels nous edificis. La tipologia arenosa del sòl del Poblenou i la poca profunditat de la capa freàtica comporta que les noves excavacions hagin d'extreure grans quantitats d'aigua que provoca corriments interns de terra i la consegüent afectació dels fonaments dels edificis limítrofs.

El darrer cas són dues cases del carrer Taulat 38-40. La sòlida estructura d'aquests edificis, amb quasi dos segles de vida, s'ha vist afectada per les obres del costat en què fan dues plantes subterrànies de pàrking, que han provocat diverses esquerdes. Alertats els bombers, han col·locat diversos "testimonis" per controlar-ne l'evolució.

En el cas de la Rambla, 49, ja ha finalitzat el diagnòstic sobre les esquerdes i l'esvoranc aparegut en la planta baixa de l'edifici de la Rambla 49. Aquest espai és on el destinat a Casal de Barri del Poblenou, que no es va poder inaugurar el setembre per la festa major per culpa d'aquest incident. L'estudi de l'estructura afectada indica un problema més greu del que en principi es temia i obligarà a fer un pilotatge de fins a 18 metres de profunditat. S'aprofitarà l'enrenou per a instal·lar un ascensor per accedir a la primera planta del local tal com obliga la normativa d'accessibilitat. Es preveu que les obres durin pels volts d’un any.

Els problemes de les esquerdes dels edificis del carrer Dr. Trueta - Roc Boronat, ja denunciades en aquesta pàgina web, continuen sense tenir un final clar. Malgrat el compromís de l'empresa constructora d'assumir el cost de la reparació, les seves asseguradores ja volen tancar el cas tot i que l'informe de les afectacions encara no està complet i l'evolució de les esquerdes no està estabilitzada. Reclamem una actitud més ferma de l'Ajuntament que obligui l'empresa a l'assumpció total de responsabilitats i impedeixi continuar les obres de Can Gili Vell fins que el problema no s'hagi solucionat, cosa que sembla que no està passant.

L'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou reclama de l’Ajuntament un zel més exigent a l'hora de donar la llicència d'obres que comporti un estudi de l’estat de subsòl en un entorn més ampli que el de la pròpia afectació.