Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Comunicat sobre el Triángulo Golfo del Poblenou

La junta de l'AVV del Poblenou expressa la seva profunda preocupació per la greu situació que s'està produint de forma permanent a l'entorn de la zona coneguda com a Triángulo Golfo del Poblenou. Les molèsties derivades d'un oci nocturn descontrolat afecten de forma greu al benestar dels veïns i veïnes d'aquest entorn. Molèsties de soroll, de brutícia i de convivència que no podem tolerar a la nostra ciutat.

És per això que exigim que les administracions prenguin totes les mesures necessàries per revertir aquesta situació garantir el dret al descans dels veïns i veïnes del Poblenou, de forma especial a l'entorn de Pere IV, però també a altres zones del barri on les molèsties de soroll també són evidents.

Cal que es prenguin mesures urgents i efectives que permetin millorar de forma immediata la situació, però també cal prendre mesures més a mig i llarg termini que permetin que a la nostra ciutat es garanteixi el descans i la convivència, i que es faci escoltant la veu de tothom. Volem una ciutat on, evidentment, es pugui dormir, però també una ciutat que permeti a la gent jove expressar-se i viure plenament.

Les solucions són complexes, però alhora són necessàries. Per tant cal que les administracions responguin davant d'una situació que ve de lluny però que darrerament ha esdevingut insostenible.

 

Un desallotjament que empitjorarà un greu problema social

El dijous dia 17 de febrer, quatre furgons de mossos es van presentar a la fàbrica abandonada que hi ha al carrer Badajoz, on malviuen més de cinquanta immigrants subsaharians i uns quants més d’altres nacionalitats. Venien a identificar-los com a pas previ al desallotjament que el jutge ha d’ordenar a requeriment de la propietat. Sembla que ara hi ha pressa per actuar urbanísticament desprès d’arribar a un acord amb el 22@.
L’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i la xarxa Apropem-nos juntament amb la fundació CPAIM intentem pal·liar la situació d’aquestes persones, sobre la qual el programa «Entre línies» de TV3 va emetre un reportatge colpidor el 24 de març del 2010, que està penjat al nostre web dins l’apartat Multimèdia.
La xarxa de solidaritat que s’ha generat al seu entorn amb prou feines pot repartir aliments un cop al mes, ajudar en algun tràmit administratiu i facilitar el mínim servei sanitari en col·laboració amb el CAP Poblenou. Molts dels immigrants han participat en les classes de llengua que promou Apropem-nos i han col·laborat en les festes tradicionals del barri. Alguns fa més de tres anys que són aquí i estan demanant tenir una feina i un habitatge on poder viure amb dignitat.
La Síndica de Greuges de Barcelona va visitar l’assentament amb el compromís de fer un informe per implicar les institucions i solucionar el problema.
Els Serveis Socials de l’Ajuntament de moment no hi han intervingut, al·legant que aquestes persones estan en una propietat privada i, doncs, no hi poden actuar. Què els passarà a aquestes persones quan d’aquí a dos o tres mesos quedin definitivament al carrer? No és un cas nou que es doni a la nostra ciutat i al nostre barri i, malauradament, no és l’únic que es dóna. Què li passa a la nostra societat: per una banda, tan opulenta, i per l’altra, tan miserable? Com a veïns i veïnes no deixarem de donar suport a aquestes persones, per qüestió de dignitat i de justícia.
Però el nostre ajut és insuficient. Calen reformes estructurals que facin possible que tota persona pugui tenir els drets més elementals garantits. Però no som optimistes i sabem que les coses no avancen en aquest sentit, sinó tot al contrari.
La crisi i les retallades pressupostàries afecten directament els més febles en sanitat, educació, atur, desnonaments...: són les conseqüències de l’acaparament de riquesa per part d’uns quants en detriment de la majoria. No equivoquem la nostra ràbia i confonguem qui són els nostres enemics: combatem els grans especuladors financers i els explotadors a nivell mundial que fan possible que es donin aquestes injustícies.
 
 
Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Que no li posin el nom de "Pou del Món"

Els promotors i promotores del Pou del Món exigim que es retiri la denominació de «Pou del Món» a la infraestructura feta al Parc del Centre del Poblenou

 pou-desvirtualitzat

El dissabte 29 de gener s’estableix la connexió entre el Malecón de la ciutat de Guayaquil (Equador) i el Parc del Centre del Poblenou de Barcelona a través de l’anomenat Pou del Món.

ANTECEDENTS

Recordem que el Pou del Món va ser una iniciativa veïnal presentada per la Comissió Veïnal de Seguiment del Parc Central l’any 2004 que proposava fer un pou que fos tan i tan profund que travessés la Terra. Així els passejants del parc que s’aboquessin al pou podrien veure’s i parlar amb les persones que s’aboquessin al pou per l’altra punta. La plasmació d’aquesta poètica proposta passava per simular un pou a l’interior del qual hi hagués una pantalla i una càmera, és a dir, una webcam, connectada amb un altre pou similar situat en un altre continent. El sistema permet de manera continuada sentir, parlar, mirar i ser vist, a l’aire lliure a través del format d’un pou, absolutament allunyat de les aparences dels sistemes telemàtics. Seria un lloc interactiu «màgic», de contacte lliure i espontani en un espai públic, i facilitaria establir contacte personal entre gent de cultures diferents, i possibilitaria sinergies interessants dins l’àmbit escolar, cultural, solidari, etc.

Denúncia: Mal estat de la plaça Sant Bernat Calbó

En nom dels pares i mares de l’Escola La Mar Bella, des de l’AMPA, volem denunciar la situació d’insalubritat en què es troba la plaça Sant Bernat Calbó. La manca de neteja de la via pública al Poblenou és un problema ben conegut pels veïns i sempre denunciat des de l’Associació de Veïns.

 La situació de deixadesa, pel que fa a la neteja de la plaça, és més greu pel fet que hi ha una Escola que ocupa la major part de l’espai. Això fa que els nens, a les entrades i sortides de l’escola i sobretot a la sortida de la tarda, juguin entre brutícia i pixums. A més, el carreró que comunica la plaça amb el carrer Marià Aguiló està especialment brut en alguns racons i és justament en aquest carreró on hi ha la porta de la cuina de l’escola per on entra el menjar.

 Des de l’escola estem tips de les bones paraules, a vegades, i de la indiferència, quasi sempre, de l’Ajuntament del Districte. JA EN TENIM PROU, n'estem tips, EXIGIM que es netegi la plaça de manera sistemàtica i continuada i amb mitjans de desinfecció. Què passaria si aquesta brutícia, en lloc de davant d’una escola pública, estigués davant de l’escola  dels fills del president de la Generalitat? Estem segurs que algú ja hi hauria anat a netejar-la.

 Volem el mateix tracte per als nostres fills, viure al Poblenou no ens converteix en ciutadans de segona.

 Junta de l’AMPA

Escola La Mar Bella

23/11/2010

Camp de la Bota

 

El diumenge al matí es va fer un homenatge als afusellats al Camp de la Bota sota la dictadura franquista. Més de 1700 persones van ser assassinades en aquest indret. L’Associació de Veïns i Veïnes va fer la seva modesta aportació floral, juntament amb moltes altres entitats. L’acte va esta molt concorregut, amb molts veïns i veïnes del barri i amb la concurrència de varies autoritats. Intervingueren en l’acte representants de l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, del Memorial Democràtic, dels Ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià, i Joan Saura Conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat. Tots ells van ressaltar la significació de l’acte i el van contextualitzar amb la situació actual i el procés obert al jutge Garzón. Es aquest sentit van fer una crida a l’assistència a l’acte de protesta que hi haurà demà al paranimf de la Universitat de Barcelona a la una del migdia.