Per canviar aquesta dinàmica exasperant per molts veïns i veïnes que patim la crisi de l’habitatge, l’AVV del Poblenou va convocar una trobada xerrada, sota el títol “Gros, l’habitatge al Poblenou és un problema molt gros”, el 2 de juliol passat, que va omplir la sala de la Biblioteca Manel Arranz.
Hi participaven com a convidades diverses entitats: la Coordinadora de Cooperatives d’habitatge, el Sindicat d’habitatge, la Taula Eix Pere IV i l’Observatori dels Barris del Poblenou. La conclusió més rellevant va ser considerar necessària la constitució de la Coordinadora pel Dret a l’Habitatge del Poblenou per tal d’impulsar la mobilització dels veïns i veïnes per aconseguir unes condicions que permetin a tota la ciutadania l’accés a un habitatge digne. Una trentena de persones van donar les seves dades per formar-ne part.
Volem que la coordinadora sigui un espai que aglutini el màxim de persones i entitats del barri perquè és un problema que ens afecta a tothom. Quan llegeixis aquestes línies ja hi haurà hagut la primera trobada. Hi ha idees i propostes.
Comencem a dibuixar col·lectivament estratègies i llaços solidaris entre nosaltres. Un nou espai que com el final d’aquella cançó sobre cases d’algú: Només hi faltes tu!
Us deixem el MANIFEST de presentació de l’espai;
El veïnat del Poblenou i la seva comunitat associativa diem PROU!
Ha de tornar a ser possible trobar habitatge assequible al nostre barri!
En l’any 1992 un manifest de les 20 entitats més importants del barri (*) ja dèiem: “Volem seguir vivint en el Poblenou”. Les pors que llavors teníem que els canvis urbanístics expulsessin al veïnat del barri s’han complert amb escreix. Un procés de substitució social, al que també ha contribuït l’impacte del turisme, ha tingut lloc com a conseqüència de l’increment desmesurat en el preu dels habitatges, en el comerç de proximitat i en l’ocupació de l’espai públic.
Volem seguir vivint en el Poblenou, volem mantenir el teixit associatiu que formen les entitats del barri, volem que el Poblenou segueixi sent un barri popular.
Hem viscut la transformació del barri més gran de la seva història. Poblenou ha duplicat la seva població, però només una petita part dels nous habitatges han tingut algun grau de protecció pública. En aquests moments, la transformació dels entorns de Glòries i la Modificació del Pla 22@ preveu que es construeixin 980 + 7771 habitatges amb algun tipus de promoció protegida dels quals està previst que 3.500 es comencin a tramitar. Som conscients que el problema és general i que calen mesures estructurals de tota mena per fer-hi front (legislatives, fiscals, pressupostàries…). Però en el territori també hi ha possibilitats d’actuació. Concretament pel que respecta al Poblenou exigim:
- De manera immediata que comenci la tramitació de 1578 habitatges de promoció pública en el 22@ (el Pla marca que aquests estiguin acabats el 2027)
- Que en la zona de Glòries hi hagi un compromís calendaritzat per a fer els 980 pisos d’iniciativa pública previstos.
- Que la majoria dels nous pisos siguin públics i de lloguer i que es reservi suficient cessió de sòl cobrir la demanda de les cooperatives d’habitatge.
- Compra de sòl, blocs i habitatges de forma activa per part de l’Ajuntament al nostre barri com a forma de recuperar sòl privat per fer-hi habitatge públic. Que aquesta compra es pugui produir donat el cas conjuntament amb cooperatives i altres entitats sense ànim de lucre.
- Que no hi hagi desnonaments i si aquests s’executen que es despleguin mesures efectives d’emergència residencial.
- Que els 2155 pisos turístics que hi ha al barri tornin al mercat de lloguer a un preu assequible. Endurir el control i inspecció per tancar tots els pisos turístics ilegals. Cap més hotel, ni edifici de pisos turístics, ni cap més residència d’estudiants (hotels encoberts)
- Potenciar la rehabilitació del parc d’habitatges que ho necessitin, especialment els edificis on visquin persones grans. Activar línies de suport i acompanyament des de la proximitat.
- Potenciar equipaments dotacionals per a les persones grans dependents (pisos assistits o cooperatives col·laboratives)
- Que l’ajuntament convoqui una Taula de l’Habitatge permanent per a poder fer el seguiment de la implantació d’aquestes mesures.
- Potenciar un model de barri i d’urbanisme que prioritzi el dret a l’habitatge assequible i es despleguin les reformes urbanístiques que calgui per garantir-lo.
Per un Poblenou unit en la defensa del Dret a l’Habitatge!