Des dels inicis de La Filadora, l’assemblea feminista del Poblenou fundada el 2017, la lluita contra totes les formes d’opressió que, sota el pes de l’heteropatriarcat, asfixien i oprimeixen a les dones, ha estat una prioritat absoluta per a nosaltres. Opressions com el feixisme, el colonialisme, el racisme o la xenofòbia no són més que la punta d’un iceberg que busca reduir-nos i invisibilitzar-nos. Els feminicidis, en particular, representen la manifestació més violenta i dolorosa d’aquesta opressió: assassinats indiscriminats de dones pel simple fet de ser-ho.
Una de les primeres accions per visibilitzar aquesta realitat va ser pintar de color lila una pilona del parc de Julio González, conegut entre el veïnat com ‘el parc del Xalet de la Paperera’, cada vegada que es produïa un feminicidi als Països Catalans. Aviat es va fer evident que ens quedaríem sense pilones per pintar i que, a més, l’acció resultava poc visible per al barri.
Aquest desig de fer visible l’horror dels feminicidis va portar l’assemblea, el 2020, a impulsar la creació del ‘Mural del no oblit’, conegut al barri com ‘El mural dels feminicidis’. Aquest espai permanent té com a objectiu honorar les víctimes de feminicidis, persones a qui els mitjans sovint redueixen a estadístiques o fets puntuals. Però no són només números aïllats; són vides, històries i noms que mereixen ser recordats.
El dia vint-i-cinc de cada mes, en record del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, les dones de Poblenou ens reunim per escriure els seus noms al mural, situat al cor del barri, prop de la Rambla del Poblenou. D’aquesta manera, recordem a tothom que hi passa la realitat que ens afecta i que no pot ser ignorada.
Malauradament, en les setmanes vinents, El Casino de l’Aliança del Poblenou, durà a terme la rehabilitació d’una de les teulades de l’edifici, la qual requereix l’ús d’una petita grua. Això significa que el mural haurà de ser retirat temporalment.
No obstant això, la força del nostre mural no resideix únicament en la pintura que decora el mur, sinó en la memòria col·lectiva que l’ha inspirat i en l’esperit indomable de les dones que l’han creat. El mural pot ser retirat, però les seves històries i el seu missatge perviuran. El retorn d’aquest símbol al barri no serà simplement una restauració física, sinó una reafirmació del nostre compromís. Tornarem a donar vida al mural, perquè la nostra lluita és inextingible i la memòria de les que ja no hi són es mantindrà viva en cada pinzellada, en cada nom i en cada acte de resistència.
La Filadora, assemblea feminista del Poblenou